Bones pràctiques per a l’aprofitament turístic de l’esdeveniment esportiu:

Els esdeveniments esportius són una expressió sociocultural de la nostra societat, però no tots poden generar repercussió turística ni han de generar-ne, ja que responen a diferents necessitats socials. Hi ha esdeveniments que compleixen una funció social, d’altres que es basen en un fort component històric, d’altres que són de caire intern i estan adreçats primordialment a socis d’una entitat o bé formen part d’un calendari federatiu que bàsicament interessa als seus practicants.

Així doncs, sempre que es pugui, la decisió de l’aprofitament turístic ha de ser una planificació meditada. Tot i això, sovint, sense haver-ho previst, alguns d’aquests esdeveniments es poden convertir en atractius turístics, i per gestionar-los correctament s’hi haurà de treballar d’una manera planificada.

L’aprofitament turístic d’un esdeveniment exigeix recursos i dedicació, i pot crear expectatives en diferents sectors i àmbits. La primera tasca que ha de fer un ens local és escollir quins esdeveniments es volen aprofitar turísticament. I això dependrà de la planificació turística del municipi i també del potencial turístic de l’esdeveniment. Per tant, cal treballar tenint en compte la governança sostenible, és a dir, interactuar amb tots els sectors que es poden veure afectats.

Diferents factors afavoreixen que molts d’aquests esdeveniments puguin convertir-se en experiències turístiques, els quals s’han de preveure si volem que tinguin més repercussió socioeconòmica en la destinació que els acull:

  • Augment dels practicants d’esport amateur
  • Acompanyament familiar als esdeveniments
  • Augment d’esdeveniments segmentats per sectors (escolar, tipus, gènere) i àmbits (nacional, local, internacional)
  • Augment del nombre d’esdeveniments
  • Aprofitament del turista practicant
  • Altres

Fins i tot, la irrupció de la pandèmia ha afavorit el creixement dels practicants de l’esport amateur a l’aire lliure, en detriment dels que es desenvolupaven en espais interiors.

Tot això ha significat també un augment dels aforaments. És, però, un tema complex en el qual no podem generalitzar, atès les variables que afecten transversalment els esdeveniments i que és aconsellable analitzar individualment.

Amb l’objectiu de facilitar aquest procés de reflexió, planificació i previsió, podeu descarregar el Manual de bones pràctiques, de les gerències de Serveis d’Esports i de Serveis de Turisme de la Diputació de Barcelona, que pretén orientar els responsables de la gestió turística i esportiva dels ens locals a l’hora d’aprofitar al màxim el vessant turístic dels esdeveniments esportius.